Terug kijkend op 2 spectaculaire evenementen!

| Geen reacties

27 oktober: Demonstratie ‘Schapen drijven’.
27 okt'13 Schapen drijven (8)Dat er zo’n storm op komst was, wisten we op zondag 27 oktober nog niet zeker, maar dat de schaapsherder zou komen, wisten we wel zeker! Er waren dan ook veel mensen op de vooraankondigingen in de media afgekomen en wat hebben we met z’n allen genoten van de drie demonstraties en de bijzondere verhalen erom heen. 27 okt'13 Schapen drijven (16)Moeiteloos combineerde Martin Oosthoek het schapen drijven met het vertellen erover. Wat ook opviel, was dat de herder zijn stem gebruikte om de hond aan te sturen, in plaats van een fluitje. Dit komt dan ook alleen voor bij een kleinschaliger bereik zoals op deze middag. Bij het in opdracht begrazen van grotere terreinen bestaat de kudde uit tenminste 250 schapen (van de totale kudde van ca. 2000) en dat is voor een stem uiteraard onbereikbaar. Deze (11) schapen liepen regelmatig keurig op een kluitje door de hond aangestuurd, die zich de poten uit het lijf rende (“Lisa rechts!, Lisa links!, enz.”). ‘Daar houdt deze hondensoort ook erg van”, vertelde Martin. “Een border collie wil namelijk ’t liefst hard werken en hoe meer je hem/haar dat laat doen, hoe gelukkiger de hond zich voelt. 2013-10-27 Rusthout Schapendrijven #10cVoor deze demonstratiemiddag had de herder dan ook twee honden bij zich. Er wordt ook rekening gehouden met de biotoop van de te begrazen terreinen. Schapen vreten namelijk in no-time heel wat weg. In het geval van bijvoorbeeld jonge berenklauw (zoals bij Vlaardingen)  komt dat goed uit, maar wanneer het de bloeitijd van bijvoorbeeld beschermde of zeldzame planten betreft (bijvoorbeeld orchideeën) dan wordt het tijdstip van begrazing daarop aangepast of afgezet met verplaatsbare hekken. 2013-10-27 Rusthout Schapendrijven #07cHet plezier was zichtbaar wederzijds, want de herder kondigde zelf aan om in het voorjaar terug te willen komen met een aantal schapen voor een demonstratie schapen scheren. Wil je nog eerder de herder en zijn kudde opzoeken dan kan dat op 1 februari, want dan is er bij de schaapsherder open huis! (zie voor informatie: www.maoosthoek.nl ). (Nog meer weten: zie http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/schaapherder_martin_oosthoek_hoedt_schapen_in_hartje_pijnacker_1_754717)

1 november: Halloween: het was griezelig met al die kleine en grote spoken en heksen!Fred's foto's van Halloween Rusthout Damherten (1)
Nauwelijks bekomen van het schapen-festijn of het Halloweenfeest volgde nog diezelfde week in de vroege avond van 1 november. Fred's foto's van Halloween Rusthout Damherten (7)Alle voorbereidingen, die weken tevoren al waren ingezet met scoutingclub De Damherten, hebben het op beide locaties tot een zeer geslaagd feest gemaakt. Voor deze ene avond was het heel griezelig (gemaakt) om in het bos te zijn. Klokslag zeven wemelde het plotsklaps van kleine en grote, ‘goeie’ en ‘kwaaie’ heksen en spoken, met van die heel enge gezichten, donkere ogen, zwarte haren, wijde mantels en sommigen zelfs met bloed, oef…. die wil je nooit in het donker tegen komen, toch? Je moest ook nog eens over extreem veel moed beschikken om het pikdonkere spookkasteel bij De Damherten in te gaan, want wat je daar te wachten stond…brrrrrrrrrrrrrr. Halloween (12)Maar gelukkig, daarna kon je je dichtbij op de stadstuin in de boerderie zálig in het licht gaan baden, om eventjes bij te komen met een kopje thee, koffie of chocolademelk. En wat een opluchting! Want alle kleine en grote spoken en andere griezelige figuren waren best aardig en hielpen zelfs graag mee bij het maken van een masker van pompoen, het inkleuren van een tekening Halloween (10)of het  barbecue-en van marshmellows in de vuurkorf op de weide. Fred's foto's van Halloween Rusthout Damherten (11)Nadat alle spookjes tevreden huiswaarts waren gegaan, zorgden vele handen voor het opruimen, zodat de grote ‘spoken’ en heksen elk op hun eigen locatie en manier het zo succesvol verlopen Halloweenfeest konden afsluiten.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.