De hoevenknipper aan het werk….

| Geen reacties

Cavia’s, konijnen en de geiten moesten er vandaag allemaal aan geloven: De pedicure kwam langs voor een controle- en knipbeurt! GeitenpedicuurWist je trouwens dat geiten de snelst groeiende hoeven van alle hoefdieren hebben? Die snelle groei is handig in de bergen, maar veroorzaakt problemen bij geiten die op zachte ondergrond worden gehouden. De hoornlaag groeit bij onvoldoende natuurlijke slijtage buiten de zool uit. Daarom moeten de hoefjes van de hobbygeiten een paar keer per jaar worden bijgewerkt. De frequentie is afhankelijk van de ondergrond waar de geiten op lopen. Lopen ze veel op een zachte ondergrond, dan moet het wat vaker. Lopen ze geregeld op een harde ondergrond, dan is het minder vaak noodzakelijk. De hoorn groeit langzaam als een soort teennagel en als de hoeven niet onderhouden worden, kunnen er beenproblemen ontstaan.

Ook geiten hebben in hun hoeven organische polymeren. Die zorgen ervoor dat de geitenvoet zich aanpast aan de structuur van de bodem. Hoe beter de aanpassing, hoe groter het oppervlak waarmee de voet contact maakt met de grond. De slijtage van de hoef wordt door groei gecompenseerd. Dit knippen, ‘bekappen’ zoals het officieel genoemd wordt, voelt de geit dus niet. Het is te vergelijken met het knippen van de nagels bij de mens. Maar voorzichtigheid is natuurlijk wel geboden!

Zoals je ziet, gebruikt Alex een speciaal, scherp zakmes. Ook zijn er speciale mesjes (haringkaakmesjes) en hoefscharen in de handel. Als er lange punten zijn ontstaan kunnen deze met een stevige schaar of een nijptang worden verwijderd. De klus is makkelijker met z’n tweeën doen, zodat de één het geitje kan vasthouden. In dit geval had de tweede persoon, Wim,  het fototoestel vast. En wanneer de hoefjes goed worden bijgehouden is het geen moeilijke en zware klus, wat Alex prachtig laat zien!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.