Maand van de Schooltuin

| Geen reacties

Onlangs was Stadstuin Rusthout de plek voor de lokale kick-off van de Maand van de Schooltuin. De openingshandeling, het planten van een tomatenplant, werd uitgevoerd door wethouder Astrid van Eekelen, samen met een aantal kinderen van basisschool Maria Bernadette. Al vele jaren komt deze school wekelijks tuinieren bij de Stadstuin in hun vierkante meter bakken onder begeleiding van vrijwilligers van de Stadstuin.
Wethouder Astrid van Eekelen: “Het is goed dat kinderen tijd doorbrengen op een schooltuintje en leren waar groente, fruit en bloemen vandaan komen. Zo worden ze op een speelse manier betrokken bij de natuur en komen ze meer te weten over gezonde voeding. Hopelijk maken ze daardoor in de toekomst bewuste en duurzame keuzes over wat ze eten.”

Met een schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur. Kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen, eten meer groenten en fruit blijkt uit onderzoek.
JOGG-regisseur Miriam Blom: ”Uit onderzoek blijkt dat 65% van de kinderen op de basisscholen onvoldoende groente en 62% onvoldoende fruit eet. (red: de stichting JOGG is een initiatief van het Ministerie van VWS en staat voor: Jongeren Op Gezond Gewicht)
Meer moestuinen of moestuinieren voor kinderen van de basisschool of een kind centrum kan een onderdeel zijn van het verbeteren van voedselvaardigheden.
Moestuinieren geeft ook een impuls om meer buiten les te geven. De buitenruimte (schoolplein) en de natuur als speel-leerlokaal. Kinderen bouwen zo spelenderwijs een band met de natuur op.”
Juf Denise Wierdsma van groep 6 van de Maria Bernadette school: “Veel kinderen komen altijd enthousiaster terug van de moestuin dan dat ze ervoor waren. De trots op het eigen gekweekte plantje en de liefde die ze erin stoppen doet goed, zeker in combinatie met de buitenlucht. Een paar kinderen zeggen zelfs: “Het is echt veel leuker dan ik van tevoren dacht”.  Om dit initiatief lokaal goed onder de aandacht te brengen, zijn er twee moestuin-coaches. Daarnaast zijn JOGG regisseur Miriam Blom, GGD Gezonde School adviseur Pamela van Kessel en Harrie Ozinga van ‘Groen doet Goed’ betrokken.

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.