Stadstuin Rusthout is sinds de opening (april 2013) volop in ontwikkeling en leeft in alle opzichten.
Of het nu gaat om speelmogelijkheden voor de kinderen,de bloementuin,de moestuin of de dieren, er is voor elk wat wils en de groeiende belangstelling geeft aan dat we op de goede weg zijn en stimuleert ons dagelijks om de Stadstuin nog weer mooier en aantrekkelijker te maken.
We doen dit alles vanuit onderstaande filosofie en beleidsplan.
De filosofie
Stadstuin Rusthout heeft een recreatieve en educatieve functie voor de buurt. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en dingen leren over de buurt, over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast dient Stadstuin Rusthout ook een sociaal doel door verschillende groepen te verbinden.
De Stadstuin wordt beheerd en ontwikkeld door de Stichting Vrienden van Rusthout. De stichting heeft ten doel: de ontwikkeling en het bij voorkeur ecologische beheer, van de Stadstuin.
De stichting beoogt haar doelstellingen als volgt te bereiken:
- door het realiseren van een natuurvriendelijke kinderspeeltuin
- door het intact houden van de dierenweide en door de zorg op zich te nemen voor een aantal kleine boerderijdieren
- door het geven van voorlichting en educatie over tuinieren aan kinderen en andere belangstellenden
- door al hetgeen verder kan bijdragen aan de doelstellingen van de stichting
De Stadstuin wordt mogelijk gemaakt door de donateurs die voor de nodige financiële inkomsten zorgen en door de vrijwilligers die voor het beheer zorg dragen. De Stichting kent alleen vrijwilligers, die geen (financiële) vergoeding krijgen. Het is daarmee een initiatief dat volledig op vrijwillige inzet en bijdragen gestoeld is.
Het beleidsplan van Stadstuin Rusthout
De tuin is een onderdeel van het grotere park Rusthout. Om de Stadstuin goed zichtbaar en bereikbaar te maken willen we de entrees naar de tuin te verbeteren. Er komen drie entrees: de hoofdingang bij de Noordsingel, bij de Van Ruysdaellaan en naast het gebouw van Scouting Damherten.
De tuin bestaat in het huidige plan uit de volgende onderdelen:
- Het Tuinhuis
- De fruitboomgaard
- De groentetuin
- De kas
- De fruit allee
- De bloementuin
- De natuurspeeltuin
Bovendien is naast de fruit allee een imker gevestigd.
De boerderij
De centrale plek van Stadstuin Rusthout was de boerderij. Deze voormalige stal is in 2019 omgevormd tot een prachtig duurzaam gebouw ‘het Tuinhuis’, waarin verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden die passen bij het doel van de Stadstuin: mensen samenbrengen en de natuur dichter bij de mensen brengen. Bij ‘het Tuinhuis’ is een groter terras gekomen en in de speelweide zijn picknickbanken geplaatst waar mensen kunnen zitten en waar ook allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Tussen ‘het Tuinhuis’ en de groentetuinen, kunnen de kippen te lopen.
De fruitboomgaard
Naast ‘het Tuinhuis’ staat de fruitboomgaard. In deze boomgaard staan diverse soorten fruitbomen: kersen-, pruimen-, peren- en appelbomen. Ook staat hier Villa Alex; het verblijf voor de kleine dieren, zoals konijnen en cavia’s. Tot slot biedt de fruitboomgaard ruimte aan dwerggeiten die straks rond kunnen lopen tussen de bomen.
De groentetuin
Een deel van de Stadstuin wordt ingericht als groente- en kruidentuin om mensen te laten kennismaken met het kweken van eigen groente. Hiervoor worden verschillende methoden gebruikt; de vertrouwde ‘moestuin’ (grote vakken rechts) en populaire vierkante metertuinen (vierkantjes links). Vierkante metertuinen zijn een leuke manier om te leren tuinieren op een klein oppervlak; het kan zelfs op een balkon. In het groenteseizoen zullen er cursussen gegeven worden om de beginnende tuinman/-vrouw op weg te helpen. Alle tuinen worden bemest met biologisch compost van het complex.
De kas
Leidschendam is van oorsprong een stad met glastuinbouw, dus om een verbinding te maken tussen het Leidschendam van vroeger en het Leidschendam van nu, is 2018 een kas geplaatst. In de kas zullen zomerse groenten en fruit gekweekt worden, die meer zon en warmte nodig hebben dan de groente in de tuintjes. Achter de kas is het straks heerlijk vertoeven op een bankje aan het water.
De fruit allee
De fruit allee bevindt zich vlakbij de bijenkasten van de imker, zodat de bijen de fruitbloesem kunnen bestuiven om te zorgen dat er lekker veel fruit groeit. De fruit allee zal zo ingericht worden dat er vrijwel ieder seizoen iets lekkers groeit. We planten lage fruitstruiken zoals bramen en kruisbessen en maken een fruithaag.
De bloementuin
Helemaal achterin de Stadstuin komt een bloementuin. Gevuld met kleurrijke bloemen en struiken, zal deze tuin een vrolijk deel van de Stadstuin zijn. Door slim te zaaien en planten, zal de bloementuin elk seizoen een aantrekkelijke plek zijn om te vertoeven.
Omdat bloemen een grote aantrekkingskracht hebben op bijen, vlinders en andere insecten, zullen er zogeheten ‘insectenhotels’ in de bloementuin geplaatst worden.
De natuurspeeltuin
Midden in de tuin ligt de natuurspeeltuin en de speelweide. De natuurspeeltuin is een speeltuin waar kinderen omgeven zijn door natuurlijke materialen zoals bomen, takken, zand en water. Kinderen kunnen hier lekker ravotten, klimmen en klauteren. Van hieruit kunnen de kinderen ook op expeditie gaan over het stapstenen pad door de bloementuin. In de speelweide kan natuurlijk ook gespeeld worden en hier is de ruimte om diverse buitenactiviteiten te organiseren. De speelweide, als open plek midden in de stadstuin, geeft ruimte aan de tuin.