De Stadstuin

Stadstuin Rusthout is sinds de opening(april 2013) volop in ontwikkeling en leeft in alle opzichten.
Of het nu gaat om speelmogelijkheden voor de kinderen,de bloementuin,de moestuin of de dieren,er is voor elk wat wils en de groeiende belangstelling geeft aan dat we op de goede weg zijn en stimuleert ons dagelijks om de Stadstuin nog weer mooier en aantrekkelijker te maken.
Zie de volgende foto-impressie.

We doen dit alles vanuit onderstaande filosofie en beleidsplan.

De filosofie

Stadstuin Rusthout heeft een recreatieve en educatieve functie voor de buurt. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten en dingen leren over de buurt, over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Daarnaast dient stadstuin Rusthout ook een sociaal doel door verschillende sociale groepen te verbinden.

De stadstuin wordt beheerd en ontwikkeld door de Stichting Vrienden van Rusthout. De stichting heeft ten doel: de ontwikkeling van en het beheer over de – bij voorkeur ecologische – Stadstuin Rusthout, nabij de Van Ruysdaellaan te Leidschendam – Voorburg. De stichting beoogt haar doelstelling als volgt te bereiken:

 • door het realiseren van een natuurvriendelijke kinderspeeltuin;
 • door het intact houden van de dierenweide door de zorg op zich te nemen voor een aantal kleine boerderijdieren;
 • door het geven van voorlichting en educatie over tuinieren aan kinderen en andere belangstellenden;
 • door al hetgeen verder kan bijdragen aan de doelstelling van de stichting.

De stadstuin wordt mogelijk gemaakt door de donateurs die voor de nodige financiële inkomsten zorgen en door de vrijwilligers die voor het beheer zorg dragen. De Stichting kent alleen vrijwilligers, die geen (financiële) vergoeding krijgen. Het is daarmee een initiatief dat volledig op vrijwillige inzet en bijdragen gestoeld is.

Het beleidsplan van Stadstuin Rusthout

De tuin is een onderdeel van het grotere park Rusthout. Om de stadstuin goed zichtbaar en bereikbaar te maken willen we de entrees naar de tuin te verbeteren. Er komen drie entrees: de hoofdingang bij de Noordsingel, bij de Van Ruysdaellaan en naast het gebouw van Scouting Damherten.

overzicht

De tuin bestaat in het huidige plan uit de volgende onderdelen:

 • De boerderij
 • De fruitboomgaard
 • De groentetuin
 • De kas
 • De fruit allee
 • De bloementuin
 • De natuurspeeltuin

Bovendien is naast de fruit allee een imker gevestigd.

De boerderij

De centrale plek van Stadstuin Rusthout is de boerderij. Deze voormalige stal zal omgevormd worden tot een duurzaam gebouw, waarin verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden die passen bij het doel van de stadstuin: mensen samenbrengen en de natuur dichterbij brengen. Naast de boerderij komt een groter terras (dan nu) met picknickbanken waar mensen kunnen zitten en waar ook allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Op het erf, tussen de boerderij en de groentetuinen, komen de kippen te lopen.

Boerderij

De fruitboomgaard

Naast de boerderij staat de fruitboomgaard. In deze boomgaard staan diverse soorten fruitbomen: kersen-, pruimen-, peren- en appelbomen. Ook staat hier Villa Alex; het verblijf voor de kleine dieren, zoals konijnen en cavia’s. Tot slot biedt de fruitboomgaard ruimte aan dwerggeiten die straks  rond kunnen lopen tussen de bomen.

Boomgaard

De groentetuin

Een deel van de stadstuin wordt ingericht als groente- en kruidentuin om mensen te laten kennismaken met het kweken van eigen  groente. Hiervoor worden verschillende methoden gebruikt;  de vertrouwde ‘moestuin’ (grote vakken rechts) en populaire vierkante metertuinen (vierkantjes links). Vierkante metertuinen zijn een leuke manier om te leren tuinieren op een klein oppervlak; het kan zelfs op een balkon. In het groenteseizoen zullen er cursussen gegeven worden om de beginnende tuinman/-vrouw op weg te helpen. Alle tuinen worden bemest met compost van het complex.

Groentetuin

De kas

Leidschendam is van oorsprong een glastuinbouwstad, dus om een verbinding te maken tussen het Leidschendam van vroeger en het Leidschendam van nu, zal er een kas geplaatst worden. In de kas zullen zomerse groenten en fruit gekweekt worden, die meer zon en warmte nodig hebben dan de groente in de tuintjes. Achter de kas is het straks heerlijk vertoeven op een bankje aan het water.

Kas

De fruit allee

De Fruit Allee bevindt zich vlakbij de bijenkasten van de imker, zodat de bijen de fruitbloesem kunnen bestuiven om te zorgen dat er lekker veel fruit groeit. De Fruit Allee zal zo ingericht worden dat er vrijwel ieder seizoen iets lekkers groeit. We planten lage fruitstruiken zoals bramen en kruisbessen en maken een fruithaag.

Fruit Allee

De bloementuin

Helemaal achterin de stadstuin komt een bloementuin. Gevuld met kleurrijke bloemen en struiken, zal deze tuin een vrolijk deel van de stadstuin zijn. Door slim te zaaien en planten, zal de bloementuin elk seizoen een aantrekkelijke plek zijn om te vertoeven.

Omdat bloemen een grote aantrekkingskracht hebben op bijen, vlinders en andere insecten, zullen er zogeheten ‘insectenhotels’ in de bloementuin geplaatst worden. Ook zal er vanuit de natuurspeeltuin een spannend stapstenenpad tussen de bloemen doorlopen.

Bloementuin

De natuurspeeltuin

Midden in de tuin liggen de natuurspeeltuin en speelweide. De natuurspeeltuin is een speeltuin waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen zoals bomen, takken, zand en water. Kinderen kunnen hier lekker ravotten, klimmen en klauteren. Van hieruit kunnen de kinderen ook op expeditie over het stapstenenpad door de bloementuin. In de speelweide  kan natuurlijk ook gespeeld worden en hier is ook de ruimte om diverse buitenactiviteiten te organiseren. De speelweide, als open plek midden in de stadstuin  geeft ook ruimte aan de tuin.

Natuurspeeltuin