Bij Stadstuin Rusthout wordt natuurlijk getuinierd zonder kunstmest en giftige bestrijdingsmiddelen. Hoe doen we dat? Kom dat op zondag 4 juni tussen 11.00 en 17.00 uur bekijken en horen. Dan staat ecologisch tuinieren centraal.
Stadstuin Rusthout is lid van Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Velt organiseert elk jaar de Ecotuindagen, in meer dan 200 tuinen in Vlaanderen en Nederland. Rusthout doet voor de tweede keer mee en de vrijwilligers laten graag zien hoe een prachtige tuin en een goede opbrengst van fruit en groente worden bereikt door geheel natuurlijk te werken.
Het is daarbij belangrijk naar de samenhang in de tuin te kijken, en naar de mogelijkheid van planten en dieren om elkaar te versterken. Zet in de moestuin bijvoorbeeld wortels en uien naast elkaar, om de wortel- en uivlieg te ontmoedigen. En zorg dat je tuin aantrekkelijk is voor allerlei insecten die een natuurlijke vijand voor plagen kunnen zijn. Zo is het lieveheersbeestje een bekende bestrijder van luizen.
Essentieel is het gebruik van compost, dat zorgt voor een gezonde bodem met voedingstoffen die weer zorgen voor gezonde, sterke planten. Die zijn minder kwetsbaar voor ziekten en plagen.
De Stadstuin maakt zelf compost van plantenresten uit de tuin, aangevuld met GFT uit de buurt. Sinds vorig jaar doet de Stadstuin aan buurtcomposteren: buurtgenoten leveren hun groente-, fruit- en tuinafval in bij Stadstuin Rusthout, in een inzamelbak buiten het hek. Vrijwilligers van de Stadstuin maken er compost van voor de Stadstuin.
Op de Ecotuindag is er extra aandacht voor het buurtcomposteren. Als u interesse heeft krijgt u een toelichting van de tuinvrijwilligers op het composteringsproces, of u kunt uw meegebrachte GFT door hen laten bekijken en beoordelen op geschiktheid. Kinderen kunnen compostdiertjes door een vergrootglas bestuderen.