Mooie wintergroente bij Stadstuin Rusthout (en wat ermee te doen)

| Geen reacties

Het is een schrale troost dat we ondanks de sluiting van de Stadstuin de komende 2 weken toch nog wat kunnen verkopen uit de tuin. Naast eieren en honing zijn dat ook onze groentes. Deze gaan voor zachte prijzen weg.
Het assortiment is beperkt, maar wel heerlijk vers en gezond. We noemen hieronder de veldsla, winterpostelein, palmkool, savooiekool, pastinaak, Nieuw-Zeelandse spinazie en snijbiet.
De bekendste is veldsla, bekend ook van de supermarkt, alleen zit ‘ie daar gewassen in zakjes, en moet je bij ons nog even de restjes aarde eraf wassen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is veldsla.jpg

Minder bekend, maar een heerlijk fris sla-alternatief vol vitamientjes is de winterpostelein. Kan ook door de stamppot (maar er blijft dan niet veel van over).

Een Italiaanse donkergroene kool, de cavola nero, ofwel palmkool doet het goed in Italiaanse pastagerechten, en uitstekend in onze tuin. Is ook een goede vervanger van onze boerenkool (die nog even op zich laat wachten, die is nog te klein om te oogsten, én het heeft nog niet gevroren). Sommigen vinden de stamppot van palmkool zelfs lekkerder dan boerenkool!

En er is nog een enkele mooie donkergroene savooiekool. Google maar eens voor recepten.
Een niet meer zo vergeten groente is de pastinaak (ook witte wortel of Pinksternakel genoemd of parsnip op z’n Engels). Superlekker in een soep met ui, appel en kerrie. Maar ook plakjes als chips gebakken, in oven of frituur
Zolang het niet vriest is er dan ook nog Nieuw-Zeelandse spinazie, net zo te bereiden als gewone, gebruik de toppen en de bladeren, niet de dikkere stengels. En de onvolprezen snijbiet, regenboogsnijbiet zelfs, waarvan de stengels en het blad worden gebruikt. Bijv. gebakken met ei in een frittata. Pluk de buitenste bladeren en hij groeit weer rustig door.

Onze verse, biologische producten kunt u kopen op woensdagmiddag vanaf 14.00 uur, vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur en zaterdagochtend tot 13.00 uur.

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.